Om bloggen

Vad roligt att du hittade till min blogg!

Jag som skriver här heter Sune, och bloggen handlar om mig och livet med mina två briarder. Hundar är min stora passion, men jag skriver också om andra roliga saker som händer mig. Bloggen är lite som min dagbok, en plats där jag kan rensa tankarna och dela med mig av intressanta saker. Jag tänkte börja med att presentera mina hundar för er, men eftersom briarden inte är en ras man stöter på varje dag, tänkte jag starta med att presentera själva rasen.

Briarden är en av brukshundraserna, d.v.s. en av de tjugotal raser som Brukshundklubben har avelsansvar för. Brukshundraserna är de raser som visat sig speciellt lämpade för Brukshundklubbens ändamål. Avelsarbetet strävar mot att ta fram friska och funktionsdugliga hundar, och därför finns det vissa krav på avelsdjuren. Bland annat måste alla avelsdjur mentalbeskrivas, och de måste ha meriter inom arbete och utställning för att kunna ta vissa championat.

Briarden är alltså en arbetande hund, men deras vänliga utseende och långa päls för kanske hellre tankarna till en okomplicerad sällskapshund. De är dock inga soffpotatisar, utan behöver få arbeta både med kropp och huvud för att vara nöjda med livet. En briard är lättlärd och lyhörd, och den lämpar sig väl som till exempel tjänstehund. Den passar även perfekt för olika hundsporter, som lydnad, spår, sök, agility eller annat.

Den användes ursprungligen som vall- och vakthund, och har fortfarande en utpräglad revirinstinkt och är lojal mot sin familj. Briarden mognar ganska sent, så det kan behövas lite extra tålamod och envishet för ägaren under de första åren. Pälsen är som sagt lång och tät, men pälsvården är ganska enkel. Den ska varken klippas eller trimmas, men behöver en ordentlig borstning varje vecka. Det värsta med pälsen är att hundarna har en tendens att dra in en hel del barr, gräs, sand och annat när man varit utomhus.

Mina hundar, en hane och en tik, heter Timmy och Laika och är 4 och 2 år gamla. Vi är aktiva inom spår, sök och lydnad, samtidigt som de är mina allra bästa kamrater och sällskap. De sover i min säng och hänger med mig på det mesta. En av mina drömmar är att utbilda någon av mina hundar till räddningshund. Vi får se hur det blir med det. Här kan du i alla fall läsa om vårt liv och vår vardag!